Geslaagde editie Smaak van Peel en Maas

Op Hemelvaartsdag vond in het centrum van Panningen 'De Dag van Morgen' plaats. Tijdens dit evenement konden inwoners van Peel en Maaas zien en ervaren wat er allemaal mogelijk isop het gebied van langer thuiswonen, mobiliteit, gezondheid, voeding, thuiszorg, hobby's, vrijwilligerswerk, sport en bewegen. Daarnaast stond deze dag in het teken van De Smaak van Peel en Maas. Hierbij werd het thema gezonde voeding ingevuld met streekproducten uit de regio, met de asperge in de hoofdrol. Uiteraard was het AspergeGilde Peel en Maas ook van de partij. We kijken terug op een geslaagde dag! 

   
  
 

  
  

[Bekijk alle nieuwsberichten]

Het telen van asperges is een bijzonder proces, wat begint bij zaadveredelaars. Zij kweken aspergezaden op die vervolgens door plantvermeerderaars worden uitgezaaid om uit te groeien tot sterke aspergeplanten. Deze aspergeplanten gaan vervolgens naar de aspergetelers, die de planten poten in de bedden. In het voorjaar worden de aspergebedden opgehoogd. Witte asperges groeien in deze bedden, onder de grond. Paarse en groene asperges groeien boven de grond. Een jaar na het aanplanten van een aspergeveld, kan ca. 3 weken asperges worden geoogst, na twee jaar ca. 5 weken en pas in het derde jaar is de aspergeplant volledig in productie.

Warmte minnende groente

Als in het voorjaar de temperatuur stijgt, beginnen uit de aspergeplant stengels omhoog te groeien, de asperges. Het traditionele oogstseizoen van asperges is van begin april tot 24 juni. Bij de teelt van witte asperges worden de aspergebedden meestal afgedekt met zwart-wit-folie. Dit is tegen verkleuring - witte asperges verkleurt door zonlicht - en om de oogst te vervroegen of juist te remmen. De zwarte foliezijde trekt het zonlicht en hiermee warmte aan, de witte zijde stoot het zonlicht af. Afhankelijk van het weer kiest de teler welke zijde hij boven legt. Naast de zwart-wit-folie zijn er nog andere technieken die kunnen leiden tot vervroeging van de aspergeteelt: grondverwarming, plastic tunnels boven de bedden en er worden zelfs asperges in kassen geteeld. De Peel en Maasregio is een innovatief teeltgebied en loopt voorop als het gaat om de ontwikkeling van nieuwe teelttechnieken.

De oogst

Als in het aspergebed een barstje of kopje zichtbaar is, heeft de asperge de goede lengte en kan deze worden geoogst. Dit gebeurt meestal handmatig. Om verkleuring van de asperge (door invloed van licht) en uitdroging te voorkomen, worden de asperges na de oogst ongeveer 6 uur in koud water gezet. Vervolgens worden de asperges bij de teler gewassen, op maat gesneden en op kwaliteit gesorteerd. Na het afwegen, verpakken en steeds vaker ook schillen, gaan de asperges naar de veiling, supermarkt, groenteman, restaurant of wordt de asperges door de teler zelf aan huis verkocht.

Accu opladen

Sint Jan op 24 juni is traditioneel het einde van het aspergeseizoen. Na het oogstseizoen groeit de asperge uit tot een plant met groen loof. In de herfst sterft het loof af. De opgebouwde suikers trekken dan via de sapstroom naar de wortels en vormen de voedingsstoffen voor de nieuwe asperges in het volgende oogstseizoen. 

Geen weer te geven evenementen

Hoofdsponsors

Facebook