Het telen van asperges is een bijzonder proces, wat begint bij zaadveredelaars. Zij kweken aspergezaden op die vervolgens door plantvermeerderaars worden uitgezaaid om uit te groeien tot sterke aspergeplanten. Deze aspergeplanten gaan vervolgens naar de aspergetelers, die de planten poten in de bedden. In het voorjaar worden de aspergebedden opgehoogd. Witte asperges groeien in deze bedden, onder de grond. Paarse en groene asperges groeien boven de grond. Een jaar na het aanplanten van een aspergeveld, kan ca. 3 weken asperges worden geoogst, na twee jaar ca. 5 weken en pas in het derde jaar is de aspergeplant volledig in productie.

Warmte minnende groente

Als in het voorjaar de temperatuur stijgt, beginnen uit de aspergeplant stengels omhoog te groeien, de asperges. Het traditionele oogstseizoen van asperges is van begin april tot 24 juni. Bij de teelt van witte asperges worden de aspergebedden meestal afgedekt met zwart-wit-folie. Dit is tegen verkleuring - witte asperges verkleurt door zonlicht - en om de oogst te vervroegen of juist te remmen. De zwarte foliezijde trekt het zonlicht en hiermee warmte aan, de witte zijde stoot het zonlicht af. Afhankelijk van het weer kiest de teler welke zijde hij boven legt. Naast de zwart-wit-folie zijn er nog andere technieken die kunnen leiden tot vervroeging van de aspergeteelt: grondverwarming, plastic tunnels boven de bedden en er worden zelfs asperges in kassen geteeld. De Peel en Maasregio is een innovatief teeltgebied en loopt voorop als het gaat om de ontwikkeling van nieuwe teelttechnieken.

De oogst

Als in het aspergebed een barstje of kopje zichtbaar is, heeft de asperge de goede lengte en kan deze worden geoogst. Dit gebeurt meestal handmatig. Om verkleuring van de asperge (door invloed van licht) en uitdroging te voorkomen, worden de asperges na de oogst ongeveer 6 uur in koud water gezet. Vervolgens worden de asperges bij de teler gewassen, op maat gesneden en op kwaliteit gesorteerd. Na het afwegen, verpakken en steeds vaker ook schillen, gaan de asperges naar de veiling, supermarkt, groenteman, restaurant of wordt de asperges door de teler zelf aan huis verkocht.

Accu opladen

Sint Jan op 24 juni is traditioneel het einde van het aspergeseizoen. Na het oogstseizoen groeit de asperge uit tot een plant met groen loof. In de herfst sterft het loof af. De opgebouwde suikers trekken dan via de sapstroom naar de wortels en vormen de voedingsstoffen voor de nieuwe asperges in het volgende oogstseizoen. 

Geen weer te geven evenementen

Hoofdsponsors

Facebook

donderdag 10 aug 2017 14:03

Ons lid Tilla's Asperges maakt samen met een tiental andere boeren en tuinders uit Peel en Maas onderdeel uit van de nieuwe, 30 km lange, Go Agro fietsroute. Beleef, ontmoet en proef al fietsend het platteland! #Fietstip

 

3

0

0

woensdag 28 jun 2017 7:28

16

1

7

zaterdag 24 jun 2017 11:03

Vandaag is het 24 juni en dat betekent dat het aspergeseizoen in Nederland wordt afgesloten. Ook het AspergeGilde Peel en Maas organiseert vanavond voor genodigden de officiële afsluiting van het aspergeseizoen 2017. Wij hebben genoten van het afgelopen aspergeseizoen. U ook?

 

14

0

0

dinsdag 20 jun 2017 16:26

VRIEND VAN DE WEEK: Sandton Château De Raay!

Sandton Château De Raayis een luxe kasteelhotel in Noord Limburg. Waar kunst en culinaire hoogstand een prominente rol spelen en authenticiteit wordt gecomplementeerd door modern design. Vanaf het moment dat u het landgoed opkomt is duidelijk dat u een fantastisch verblijf, geslaagde vergadering of droombruiloft zult hebben! Culinair genieten is wat zij in gedachten hebben: een paar dagen weg met familie, vrienden of juist romantisch met z'n tweeën, waarbij u zich laat verrassen met bijzondere gastronomie. Gastronomie die wordt gekenmerkt door het gebruik van lokale specialiteiten en seizoensproducten; uiteraard ook asperges! Bereid door chefkoks die hun ziel en zaligheid in hun gerechten leggen. Aanstaande zaterdag 24 juni viert het AspergeGilde met genodigden de feestelijke seizoensafsluiting bij Château De Raay.

 

10

0

1

zaterdag 17 jun 2017 8:40

Vergeet niet om deze week nog te genieten van heerlijk verse asperges uit Peel en Maas! Volgende week zaterdag 24 juni (St. Jan) is de officiële afsluiting van het aspergeseizoen.

 

8

0

2