Geslaagde opening aspergeseizoen 2019

Op zondag 24 maart jl. heeft het AspergeGilde Peel en Maas het aspergeseizoen feestelijk geopend. De dag werd ingevuld met een officieel gedeelte voor genodigden, gevolgd door een Open Dag bij familie Linders in Beringe. AspergeGilde Peel en Maas kijkt terug op een zeer geslaagde opening en open dag!

Aspergeseizoen officieel geopend
Tijdens het officiële programma werden de genodigden op informele wijze meegenomen naar de wereld van asperges in Peel en Maas. Presentator Robert Janssen lichtte toe dat door diverse samenwerkingen de asperge helemaal geworteld is in de gemeente Peel en Maas. Met de ambassadeurs van vorig jaar werd kort teruggeblikt naar de activiteiten in 2018. Daarnaast hebben Bo ter Ham en Yvette Kip een verrassend optreden verzorgd. Ook werden de ambassadeurs voor 2019 voorgesteld, dit zijn:

  • Santi van Hensberg (vlogster KERNgezond TV)
  • Frank Laenen (Equestrian Centre De Peelbergen)
  • Paul Sanders (wethouder Gemeente Peel en Maas)
  • Will Teeuwen (Teboza)

Het AspergeGilde is ervan overtuigd dat deze ambassadeurs de asperges volop onder de aandacht gaan brengen tijdens het aspergeseizoen 2019.  Als afsluiter van het programma werd het 1e kistje asperges geveild onder de genodigden. Het bedrag liep snel op en uiteindelijk mocht Frank Laenen  van Equestrian Centre De Peelbergen zich voor € 340 eigenaar maken van het 1e kistje verse asperges uit Peel en Maas. De opbrengst gaat naar Alzheimer Café Peel en Maas.

Open Dag
Na afloop van het officiële gedeelte was er van 13.30 tot 16.30 uur een open dag op het bedrijf van de familie Linders. Vele bezoekers hebben kennisgemaakt met de asperge- en rabarberteelt. Ze genoten van heerlijke asperge- en rabarberhapjes en zijn van alles te weten gekomen over asperges en rabarber. De bijdrages van sponsoren en vrienden en een geweldige inzet door de familie Linders hebben gezorgd voor een zeer geslaagde dag.

Mede namens de leden dankt het AspergeGilde iedereen die heeft bijgedragen aan deze geslaagde dag!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

  

[Bekijk alle nieuwsberichten]

De aspergeteelt is al vele decennia van grote betekenis voor de gemeente Peel en Maas. De lichte en van oudsher droge zandgronden vormen een zeer geschikte basis voor de teelt van asperges. 

In het begin en midden van de vorig eeuw, leverde de asperge een welkome aanvulling op het bescheiden inkomen van de veelal grote gezinnen. Reikhalzend werd ieder jaar uitgekeken naar de komst van het witte goud. Gedurende het aspergeseizoen was het hele gezin – van jong tot oud – voor dag en dauw bezig op de aspergevelden. Bij zonsopkomst stond men al tussen de bedden op het land om de asperges wit te kunnen oogsten. Bij warm weer schoot de productie omhoog. Vele handen maakten dan licht werk. Sint Jan op 24 juni vormde toen – en nu nog - het einde van de oogstperiode. De asperges kon dan gaan groeien en reservevoedsel vormen voor het volgende jaar. 

Was de aspergeteelt vroeger meestal een activiteit op de kleinere bedrijven, de laatste decennia zien we dat de teelt door vooral grotere gespecialiseerde bedrijven is overgenomen. De Peel en Maasregio heeft zich ontwikkeld tot een innovatieve aspergeregio, met nog steeds een hoge concentratie van aspergeteelt. 

Samenwerking tussen telers, restauranthouders en toerisme voegen een extra dimensie toe aan de asperge. In 2007 leidde dit tot de oprichting van het AspergeGilde Helden. Toen twee jaar later bekend werd dat de gemeente Helden ging fuseren met de gemeentes Maasbree, Kessel en Meijel tot de gemeente Peel en Maas, besloot ook het AspergeGilde haar gebied uit te breiden en haar naam te veranderen in AspergeGilde Peel en Maas.

Geen weer te geven evenementen

Hoofdsponsors

Facebook

za 20 april 2019 11:01

AspergeGilde Peel en Maas stelt met trots de SUBSPONSOR aan u voor!

 
za 20 april 2019 10:59

EVEN VOORSTELLEN! Wim en Willy Gubbels van Kwekerij Gubbels zijn getrouwd en hebben drie kinderen. Eén van de kinderen zit in het bedrijf. Samen hebben ze in Maasbree een gemengd bedrijf dat actief is in de aspergeteelt (vollegrond en kas) en de paprikateelt (kas). http://www.aspergegildepeelenmaas.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=40:kwekerij-gubbels&catid=12:telers&Itemid=101

 
vr 19 april 2019 10:54

Asperges zijn heel gezond, veelzijdig en smaakvol! Met asperges maak je bijvoorbeeld ook een heerlijk pastagerecht: http://www.aspergegildepeelenmaas.nl/recepten/aspergerecepten/36-penne-rigate-met-achterham-en-asperges

 
wo 17 april 2019 11:50

Trots op de jongste Ambassadeur van het Aspergegilde ooit; Santi, vlogster voor KERNgezond TV! Zij maakte deze fantastische vlog over Asperges! SUPER!!!!

 
wo 17 april 2019 11:45

De top 3 van favoriete aspergegerechten is: • 1. klassiek (met aardappelen en ham) • 2. soep • 3. asperge met vis Bron: Aspergecentrum